הגדלת שדיים
החזה הנשי זכה להתייחסות ייחודית משחר ההיסטוריה האנושית ללא שום פרופורציה לשאר אברי הגוף. ניתוח הגדלת חזה הראשון דווח בשנת 1962 ומאז שכיחותו עלתה עד כי היום הינו אחד משני הניתוחים הפלסטיים אסתטיים השכיחים בעולם.
השדיים שמשמשים איבר הזנה לרך הנולד מצד אחד ואיבר עם התייחסות מינית ארוטית כמעט בכל התרבויות; לכן גודל החזה וצורתו ללא שום פרופורציה, מהווים חלק משמעותי מתחושת הביטחון העצמי והקבלה העצמית. חזה קטן מדי, לא מפותח, לא אחיד בגודלו, או חזה שאיבד את צורתו בעקבות הריונות, הנקות והשפעות הזמן יכולים להשפיע על תחושת האטרקטיביות ושמחת הנפש של האישה. מאז פיתוח השתלים בסוף שנות החמישים במאה הקודמת והכנסה שלהם לעיצוב גודל בתחילת שנות השישים, נהפכו לנושא הכי מדובר בכל הזמנים גם מדעית וגם ציבורית בתחום הכירורגיה האסתטית בעולם. ד״ר טליסמן מבצע ניתוחי הגדלת חזה מזה כשלושים שנה למטרות שונות ובניהן, האדרת הצללית השד/גוף בנשים אשר מסיבותיהם הן מרגישות שהחזה שלהן קטן מידי; תיקון איבוד נפח לאחר הריון, הנקה, הרזייה ואיזון במקרי אסימטרייה משמעותית בין שני השדיים. בעשורים האחרונים, קיימת עלייה מסיבית בכמות ההגדלות המבוצעות בכל העולם וכן בישראל ונטייה נוספת היא עלייה הדרגתית בגודל השתל המוכנס.
איך מבצעים הגדלת חזה? בחדר ההכנה לניתוח דר' טליסמן ישרטט קווים על גבי החזה בזמן שאת עומדת, המשמשים בניתוח להכוונה מכיוון שצורת החזה בעמידה ושכיבה אינן זהות. לאחר מכן האחות תלווה אותך לחדר ניתוח שם המרדים בעדינות יחדיר עירוי לתוך זרועך וזהו הדבר האחרון שבעצם תיזכרי עד לנקודה שבה תמצאי עצמך בחדר התאוששות. בזמן שאת מורדמת דר' טליסמן יחטא את החזה ולאחר מכן הכל יכוסה בסדינים סטריליים כאשר רק השדיים חשופים, או אז מבוצע חתך קטן היכן שסוכם (ראה פירוט בהמשך) אשר דרכו מכינים כיס שלתוכו יכנס השתל. לאחר מכן מושיבים אותך ומוודאים שהצורה תקינה בישיבה ובמידה והכל כמתוכנן תופרים את החתך וחובשים את החזה. מספר דקות לאחר מכן את כבר ערה בהתאוששות. לאחר מכן מקפידים על שימוש בחזיית ספורט למשך כששה שבועות. לאחר הניתוח רמת הכאב נמוכה ובדרך כלל חוזרים לעבודה לאחר שלושה עד חמישה ימים. לאחר כשבועיים ניתן לחזור לפעילות ספורטיבית בהדרגה. השד מקבל את צורתו וגודלו הסופיים בדרך כלל בין שלושה לששה חודשים לאחר הפעולה. החזה יתעצב כתוצאה מהפעולה לצורתו האופטימלית ויגביר את הנשיות שבתוכך.
היכן יבוצע החתך ומה גודלו ? שלושה אתרים יכולים לשמש פתח להכנסת השתלים. הראשון, השכיח ביותר הנו חתך מספר מילימטרים מעל הקפל התת-שדי (הקו שבין השד לבית החזה). יתרונותיו כוללים פשטות ושליטה מלאה תוך כדי ראות מקסימלית של כל שלבי התהליך. חסרונו העיקרי בעובדה שיש צלקת על השד. האתר השני, הנו בשולי העטרה שיתרונותיו כוללים שליטה מלאה על כל התהליך, הצלקת הנה המוסתרת ביותר מכל שלושת האתרים ובאם יש צניחה של השד המשך הצלקת ישמש להרמת השד (באם צריך). החסרון העיקרי הנו הסיכוי המשמעותי ביותר לפגיעה ביכולת להנקה. האתר השלישי, הנו בתוך בית השחי שיתרונו העיקרי בעובדה שאין כל צלקת על השד. חסרונותיו העיקריים שניים במספר האחד, אין שליטה ויזואלית מלאה על התהליך של בניית הכיס שבו מונח השתל וכך במידה ויש דימום שלא ניתן לעצור דרך בית השחי יש לבצע חתך בקפל התת שדי על מנת לעצור את הדימום. סטטיסטית מקרה כזה מתרחש אחת ל - 200 הגדלות. החסרון השני בחתך זה הנה העובדה שיש צורך ביותר משככי כאבים. גודל החתך מוכתב על ידי גודל השתל כך ששתל של 300 סמ"ק ניתן להחדיר דרך חתך של כ – 3.5 ס"מ.
האם נשארת צלקת ומה גודלה ?
כן, גודלה משתנה בהתאם לגודל השתל וצורתו כך ששתל עגול עד 300 סמ"ק ניתן להחדיר דרך חתך של 3.5 ס"מ ואותו השתל בצורה אנטומית דורש חתך של כ – 6 ס"מ. יש להמתין 12-9 חודשים עד אשר הצלקות תגענה לתוצאתן הסופיות שהנה פס בהיר עם גוון כמעט מוסתר בעור.
מה מיקום השתל ?
שתי אפשרויות לבניית הכיס האחת, הנפוצה יותר, מתחת לרקמת השד שיתרונותיה כוללים מבנה יותר טבעי, גורם להרמת שד נפול באם זו בעיה קיימת וצורך מופחת למשכיחי כאבים. העובדה שחלק מרקמת השד נמצאת מתחת לשתל אינה מהווה בעיה בגילוי מוקדם מאז כניסתה של הממוגרפיה הדיגיטלית לשימוש. האפשרות השנייה הנה בניית כיס מתחת לשריר בית החזה המראה אומנם פחות טבעי אך במקרים בהם אין רקמת שד שתכסה על השתל זה מומלץ.
האם ניתן להיניק אחרי הגדלת חזה?
כן.
האם שתלים נדחים על ידי הגוף?
השתל תמיד יהיה גוף זר ואנו נקלט אף פעם כך שגם אין כל תהליך דחייה. אם זאת יש תהליך תגובה מיידי של הרקמות שבונות קופסית או קפסולה סביב השתל ולמעשה מפרידות אותו משאר הגוף. במקרים בודדים הקופסית מגיבה לשתל ביצירת התקשות ניכרת עד לכאב יש צורך בטיפול.
האם שתלים גורמים לסרטן ו/או מחלות אחרות?
לא הוכח כל קשר בין סרטן השד ושתלי סיליקון יתרה מזאת במחקרים מבוקרים נראה היה שאחוז סרטן השד בנשים שעברו הגדלת חזה אף ירד קמעה. כמו כן לא נמצא כל קשר ישיר מוכח בין שתלים בחזה לבין מחלות רקמת חיבור/אוטואימוניות (כמו מחלות פרקים וכדו').
האם שתלים הם לכל החיים? לא, בממוצע כל 15 שנה יש צורך להחליפם.
איזה בעתיות קיימת בשתלים?
שתלים יכולים לגרום לבעיות מקומיות כמו אודם, התקשות, כאבים, ורידים בלטים בשד, סימני מתיחה על גבי השד, ירידה בתחושה בפטמה, הרגשת כובד (לשתלים יש משקל), זיהום מקומי והמעטפת של השתל יכולה להיקרע. הגורם הכי משמעותי בכל התופעות הללו הנו גודל השתל.
האם מה שיותר גדול יותר טוב?
בהתעלמות מההשלכות החברתיות, מבחינת השד לאורך זמן - שתלים גדולים מאוד לא טובים יותר. אם מעטפת השד יכלה באופן עקבי לאורך שנים לתמוך במשקל גדול לא היה צורך בניתוחים להרמת חזה והחזה הגדול והמלא של בת השמונה עשרה לא היה נהפך לנפול עם התרוקנות בחלקו העליון בגיל ארבעים. מעטפת שד ממוצעת יכולה לעמוד בטווח עומס מסוים, וכאשר השפעות גנטיות, הורמונליות, השמנה, הריונות, הנקה, או שתלים גורמים לחריגה מהטווח יש השפעה שלילית על המעטפת. ההשפעות הנלוות להכנסת שתלים גדולים מאוד לשד כוללות צניחה, מתיחה וסימני מתיחה של הרקמות, הרקמות נעשות דקות יותר, אין מספיק רקמת שד טבעי שמכסה את השתל כך שניתן לראות את קצוות השתל, הגברת הסיכון לחשיפה של השתל והצורך בניתוחים נוספים. כאשר גודל השתל עובר את ה – 350 סמ"ק או כאשר נפח כזה נדרש למילוי מתאים של מעטפת השד המתוחה צריך לדעת שתיאורטית האיזון בין רקמה טבעית לשתל מופר ויש עלייה בסיכון של השפעות השליליות לאורך השנים ויש להסביר זאת היטב למועמדת לפני הפעולה.